Risker med att ge människor presenter

Varje år hör vi samma klyschor från semestergåvor, gratulationskort och äldre som säger att Julen är till för familjen, välgörenhet och godhet eller födseln av Guds son. Oavsett om det är sant eller inte, så blir det en dålig stämning om du inte får några presenter.

Något som ingen berättar är att presentutbytet är en förlustsituation. Allt som du tror dig veta om gåvor och presenter är fel, vilket vi vet då vi har gjort studier över en väldigt lång tid.

Människor vill inte ha oombedda gåvor, så man frågar personen vad de vill ha. Det är det enda sättet att veta vad de vill ha. Så för det mesta när det kommer till människor närmast oss, vill vi överraska dem. Vi letar överallt efter den perfekta presenten – en present som ska avslöja hur väl vi känner dem. Det visar sig att människor inte gillar överraskningar så mycket som vi tror att de gör.

Claudia Assad, 2007 Flickr.

Det konstiga är att vi alla redan bör känna till det då vi alla är givare och mottagare, men det konstiga är att vi antar att vi kan hitta en så bra gåva att den personen kommer att bli extra glad.

Vill du veta vilken gåva som är högst uppskattad? Den lättaste och minst personliga gåvan du kan ge någon är den som de ser fram emot mest. Pengar är det som tar bort allt tvivel om de kommer att få rätt sak. Pengar passar alltid.

TV har en klar bild om hur män ser på sina gåvor – men är tankelösa gycklare som är dåliga på att köpa gåvor. Det här är för att vi älskar att tro att kvinnor är sköra som inte klarar av att få fel presenter. Det finns en bra sak med det; män bryr sig inte om vad du ger dem.

Ju längre relation, desto värre blir gåvorna. Om man spenderar en hel livstid med någon, så kommer du tillslut att förstå dem bättre än du känner dig själv. Dessa par kan praktiskt taget läsa varandras tankar. Om du är på jakt efter den perfekta årsdagspresenten så kan det hända att mannen ger dig en värdelös present när du själv har lagt ner flera veckor för att hitta presenten.

Om du letar efter fantastiska gåvor för olika tillfällen, rekommenderar vi dig att besöka addnature.com .

Leave a Reply